Фреска «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі – одне з найзагатковіших зображень в історії світового живопису. Це одне з найбільш відомих зображень останньої трапези Ісуса Христа зі своїми учнями, перед зрадою. Майстер почав роботу над нею в 1495 або 1496 году, а закінчивв 1498-м. Цей шедевр часів Відродження вихваляють, вивчають і копіюють вже більше ніж 500 років, а сама фреска все так же знаходиться на стіні монастиря Санта-Марія-делле-Граціе в Мілані. В ній бачать то чого немає, заперечучі цілком очевидне.
На фресці зображена реакція апостолів на вислів Ісуса: "Істинно кажу вам, що один із Вас видасть мене". Да Вінчі, як ніхто інший віддав належне цьому епізоду. Він згрупував 13 фігур на зображені таким чіном, щоб кожен виділявся своїми жестами, але не відовлікав увагу від загального ефекту, а зрадником зробив Юду, необачно перекидачим сіль на стіл.....
Ні, ми не будемо стверджувати, що насправді хотів сказати геній у своїй роботі. Ми не будемо наполягати на тому, що не фресці є портрет самого леонардо да Вінчі і з кого майстер писав Христа, Юду та інших персонажів. Ми не будемо розбиратися, як пов'язана цифра 3 (яка постійно фігурує в "Новому завіті") і "Таємна вечеря" Ніяких закодованих математичних знаків, ніяких прихованих нот та мелодій.....
Просто звернем увагу, що їв Христос
Мистецтвознавці ретельно проаналізували, що зображено на столі в якості їжи. Можна розрізнити шматки хліба – Ісус зазвичай його переломлював і роздавав Своім ближнім, як описано в Євангельських сюжетах про примноження хлібів.
В тексті Біблії згадується, що Ісус їв хліб, мед і запечену рибу, пив вино з митарями і грішниками. Цю їжу ми бачимо і на картині "Таємна вечеря" Леонардо да Вінчі, поряд з порожнім посудом, де могли бути фрукти або сир.
Натхненні цім витвором пропонуємо приготувати рибу за нашими рецептами:
Немає нічого смачнішого за рибу, засмаженої на відкритому вогні. Форель або окунь, палтус або лосось – для цьоо рецепта підійде люба риба, яка вам до вподоби!
Готуємо запечену рибу фаршировану зеленню
Нам знадобиться
Починаємо готувати
Смачного!!!
Або приготуємо лосось на кедрових дощечках
Планки з червоного кедра найпопулярнійший вид дощок для гриллінга; якщо їми правильно скористатися для повільного томління риби, страва придбає приголомшливий вишуканий і глибокий копчений аромат
Отже, нам потрібно
Починаємо готувати